De slimme Somfy rookmelder alarmeert de bewoners bij rookdetectie met een eigen sirene en kan via de TaHoma het huis automatisch laten reageren. Bij de geringste detectie van rook activeert de luide sirene van 85 decibel. De rookmelder functioneert het beste wanneer meerdere Somfy slimme rookmelders aanwezig zijn – in dit geval gaat de sirene automatisch ook af in alle andere aanwezige somfy slimme rookmelders. Op deze manier zal de bewoner bijvoorbeeld in de slaapkamer geïnformeerd worden wanneer er in de keuken brand uitbreekt zodat deze nog op tijd kan reageren.

Luid signaal en bericht bij rookontwikkeling

Deze draadloze rookmelder is een aanvulling op het Somfy Smart Home systeem TaHoma. Als de rookmelder rook detecteert, geeft de melder een luid signaal. Bij aansluiting op de TaHoma is het mogelijk bij rookdetectie een sms, push bericht of e-mail te ontvangen.

Onderling gekoppeld

De rookmelders zijn automatisch onderling gekoppeld, dit betekent dat wanneer er bijvoorbeeld op zolder een rookmelder afgaat, deze een signaal doorgeeft aan de andere Somfy rookmelders elders in huis, zodat ook deze alarm geven. Wel zo veilig dus!

Direct bericht bij onraad

Wanneer de rookmelder is gekoppeld aan een Somfy TaHoma krijg je direct bericht op je smartphone. Er kunnen meerdere ontvangers toegevoegd worden waardoor bijvoorbeeld ook buren een bericht kunnen ontvangen*

Een veilige vluchtroute

Wanneer je ook verlichting of rolluiken met een somfy motor aansluit op de TaHoma kun je deze met de rookmelder koppelen. Gaat de rookmelder af, dan gaat de verlichting automatisch aan en de rolluiken openen. Zo crëer je een veilige vluchtroute.

Draadloos, eenvoudig zelf te installeren

De rookmelder is draadloos en dus gemakkelijk zelf te installeren. Het is verstandig meerdere rookmelders in huis op te hangen zodat je altijd direct gewaarschuwd wordt met een luid signaal. Dankzij de testknop kan je eenvoudig nagaan of de rookmelder nog werkt. Bovendien test het syteem zichzelf voortdurend en wanneer de batterij bijna leeg is zal dit via een geluidsignaal en/of de TaHoma vermeld worden.

2 jaar garantie

Alle Somfy producten worden in Frankrijk ontwikkeld en aan strenge tests onderworpen. Somfy geeft een garantie van 2 jaar op de rookmelder en garandeerd daarmee de de kwaliteit, prestatie en levensduur van dit product

Jarenlange beveiliging.

De slimme rookmelder is batterij gevoed en houd dit 5 jaar lang vol zonder batterijen te vervangen.

*Push berichten en e-mail zijn gratis. SMS berichten kosten minimaal €0.20 per bericht.

Voordelen:

• Luid signaal en bericht bij rookontwikkeling

• Onderling gekoppeld

• Direct bericht bij onraad

• Een veilige vluchtroute dmv TaHoma

• Draadloos – eenvoudig zelf te installeren

• 2 jaar garantie

• Jarenlange beveiliging

Handleiding

Product pagina Somfy.nl

Inhoud:

• 1x Rookmelder
  • 1x 9V Batterij
  • 1x 3V CR123 batterij
  • Bevestigingsmaterialen

Specificaties:

• Type rookmelder: foto-elektrisch
  • Voeding: 1x 9V Batterij (rookmelder) en 1x 3V CR123 batterij (verbinding)
  • Levensduur: 5 jaar (rookdetectie en onderling koppelen)
  • Communicatie: io (868-870 MHz)
  • Beschermingsgraad: IP20
  • Bedrijfstemperatuur: +0°C tot +60°C
  • Afmetingen: 120 x 146 x 48 mm
  • Gewicht: 250g
  • Geluidsniveau: 85 dB
  • Max gekoppelde rookmelders: 50
  • Kleur: wit
  • Garantie: 2 jaar

Werkt met:

Eigen App Nee
TaHoma (v1 - vierkant model) Ja (direct)
TaHoma (v2 - schuin model) Ja (direct)
Connexoon io Nee
Connexoon RTS Nee
Somfy Protect Nee
Somfy Protexiom Alarm Nee

Waar moet de rookmelder worden geïnstalleerd?

• Op elke verdieping.
  • In vertrekken die vaak worden gebruikt en te veraf liggen om een geluidssignaal te horen
  • Aan de buitenkant van ongebruikte vertrekken, zoals de ketelruimte.

Aanbevolen plaatsing:

• •   Basis bescherming
  • o Extra bescherming

Waar mag de rookmelder niet worden geïnstalleerd?

• Buiten
  • Op een plaats waar het alarm moeilijk hoorbaar is (vertrek met dichte deur)
  • Op een plaats waar de rookmelder or moeilijk bereikbaar is, met name voor het testen van de werking
  • Op een plaats waar de temperatuur lager is dan 4°C of hoger dan 45° C
  • Op een plaats waar de vochtigheid lager is dan 10% of hoger dan 95% (badkamer, keuken, washok, enz.)
  • Op een plaats met grote en/of snelle veranderingen van de temperatuur, de druk of de vochtigheid
  • Op een plaats waar de zon direct op de rookmelder schijnt
  • Op een stoffige of vuile plaats (garage, werkplaats, enz.)
  • Op een plaats met veel insecten
  • Op een plaats waar de rookdetectie verstoord kan worden door valse rookmeldingen: keuken, open haard, garages (uitlaatgassen), ovens, verwarmingsketels, oliestraalkachels, enz.
  • In de buurt van verwarmingstoestellen, vensters, ventilatieroosters, airconditioners, ventilators of andere apparaten die luchtstromingen veroorzaken
  • In de buurt van een plaats die warmer of kouder is dan de rest van het vertrek (ongeïsoleerde muren, luiken, enz.)

Montage:

Montage aan het plafond:

• Installeer de rookmelder aan het plafond in het midden van het vertrek, door hem vast te zetten op ten minste 30 cm afstand van hoeken, muren, balken of andere obstakels.

Montage aan een schuin plafond:

• Installeer de rookmelder door hem vast te zetten op een verticale afstand tussen 30 cm en 60 cm onder het hoogste punt van het plafond.

Montage aan een muur:

• Installeer de rookmelder tegen de muur door hem vast te zetten op een afstand tussen 30 cm en 60 cm van het plafond.

Activatie:

• Verwijder de plastic strips bij de batterijen om de rookmelder aan te zetten.
  • Om te testen, druk op de TEST knop bovenop de rookmelder.
  • Aanmelden op de TaHoma: ga naar Menu > Configuratie > io tab > toevoegen > kies sensoren > kies rookmelder.
  • Druk op de TEST knop totdat u 3x PIEP hoort
  • Geef Rookmelder een naam

Reset:

Druk op de TEST knop tot u 6x PIEP hoort.

FAQ:

• Test de rookmelder door op de testknop op de bovenkant in te drukken. Als het product in goed staat is, klinkt een "PIEP". Als u geen "PIEP" hoort, is de batterij niet goed of heeft het apparaat een andere storing. Zo niet - zijn de batterijen correct geplaatst ?
  • Wanneer de rookmelder niet op de TaHoma aangemeld kan worden, verwijder de CR123 batterij en plaats deze opnieuw. Probeer vervolgens de rookmelder opnieuw aan te melden.
  • Wanneer 1 rookmelder io afgaat zullen alle aanwezige (identieke) rookmelders afgaan. Deze moeten ook allemaal uitgezet worden.
  • Bij het aanmelden op de TaHoma zal het pictogram van de rookmelder eerst lichtrood kleuren totdat de TaHoma gegevens ontvangt van de TaHoma. Dit kan enkele minuten duren.
  • De Rookmelder moet aangemeld worden op de TaHoma in het tab-blad io, niet in het tab-blad ‘Andere Somfy’ – hier wordt de andre Somfy rookmelder (RTD versie), te gebruiken op Somfy Protexiom Alarm product.
  • Aan welke norm voldoet de Rookmelder? EN 14604
  • Kan de rookmelder ook CO (koolmonoxide) detecteren? Nee
  • Let op: deze rookmelder maakt geen verbinding met de Rookmelder uit de alarm accessoires (2400443).
  • De TaHoma controleert de batterij status iedere 2 uur.
  • De Rookmelder is automatisch verbonden met andere Somfy slimme rookmelders (20m binnen huis/200m buiten). Wanneer een rookmelder eenmaal aangesloten is op een TaHoma is deze alleen verbonden met andere rookmelders in deze TaHoma.
  • De Rookmelder wordt momenteel niet meegenomen als sensor in het menu ‘Mijn Beveiliging’ – wel in Smart programma’s.
  • Wetgeving: Nederland: nieuwbouwwoningen dienen voorzien te zijn van rookmelders gevoed via 230V. België: rookmelders zijn verplicht in huurwoningen.